Skaffa hund – ett stort ansvar

När många tänker tanken på att skaffa hund är känslorna vanligtvis väldigt blandade. Man ser många positiva aspekter, t.ex. långa, mysiga promenader, sköna stunder i soffan och mycket bus och kärlek. Man kan dock även se de lite mer negativa sidorna av att vara hundägare. Ordet ”negativ” är kanske egentligen inte rätt att använda sig av. Det finns få saker som är negativa med att ha hund, så ordet krävande är kanske mer rättvist. Att äga en hund är ett mycket stort ansvar som kräver mycket från hundägaren. Trots det är det många som ändå väljer att skaffa hund och som aldrig ångrar sitt beslut.

Innan du skaffar hund finns det dock en hel del saker som är bra att vara medveten om. Som du troligtvis redan vet så kommer din hund att behöva promeneras och motioneras flera gånger om dagen. Hunden behöver även bli utfodrad och få tillgång till friskt vatten dagligen. Förutom de grundläggande behoven behöver man vara säker på att man har den tid och ekonomi som en hund kräver. Det sägs att en vuxen, normalstor hund kostar cirka 16.500 kronor om året i form av foder, veterinärvård, utrustning och t.ex. leksaker.

Frågor du behöver kunna ha svar på

Hur ska man då vara säker på att man kan erbjuda hunden ett riktigt bra liv? Det första steget du kan ta är att se till att besvara nedanstående frågor. Om du har ett bra svar på varje fråga är chanserna stora att du är redo att bli med hund.

Hur ser din vardag ut? – Har din vardag utrymme för en hund? Reser du mycket eller spenderar långa dagar på arbetet? Vem ska ta hand om hunden när du själv befinner dig på arbetet eller på resande fot? Ska du ha hundvakt under dagarna eller hunddagis? En vuxen hund bör inte lämnas ensam mer än 5 timmar i sträck utan möjlighet till rastning.

Kunskap och intresse – För att kunna ta hand om en hund krävs det att du har en hel del kunskap om djuret. Hur ser dina kunskaper ut? Kommer de att vara tillräckliga för att du ska kunna ta hand om hunden på rätt sätt och hur är det med det egna intresset? Har du haft ett intresse för hundar väldigt länge eller är det något som kommer och går? En hund lever länge och kommer att vara i behov av dig under alla levnadsår. Köp inte en hund om du känner minsta tvivel på att ditt intresse kommer att vara stadigvarande.

Ekonomi – Du kanske inte har några problem alls att gå långa promenader i spöregn och slask, men hur är det med din ekonomi? En hund kostar mycket mer än många tror, t.ex. så är kostnaderna för bra foder och en bra försäkring relativt höga. Var säker på att du har råd med en hund innan du skaffar en. På så sätt blir varken din eller hundens vardag lidande.

Ensam eller fler hundägare? – Är det bara du själv som kommer att ha fullt ansvar för hunden eller finns det fler familjemedlemmar som kommer att dela på ansvaret? Naturligtvis så är en hund mindre krävande om det finns flera som kommer att kunna sköta promenader, utfodring och dylikt. Ska du ta hand om hunden helt själv behöver du återigen tänka på om du har intresse och tid nog.

Som du ser finns det alltså en hel del saker som du behöver fundera över. Är du osäker på om din vardag klarar av en hund kan du först testa att vara hundvakt under en period för att se hur det fungerar. Det kan t.ex. vara åt en vän som ska resa bort eller någon som söker hundvakt under dagarna för kortare promenader.