Hitta en seriös kennel

Det finns flera sätt att gå tillväga när man vill skaffa sig en hund. Man kan antingen välja att vända sig till en privatperson, t.ex. via en annons på internet, eller så kan man köpa hund från en registrerad uppfödare. Det ena behöver egentligen inte vara bättre än det andra, men fördelen med att välja en seriös uppfödare är att du kan känna dig betydligt mer säker på att allt är i sin ordning.

Om man inte har speciellt mycket kunskap om uppfödare kan det vara svårt att veta vilka som är seriösa och vilka man bör undvika. Vad man anser är seriöst beror också på vad det är man är ute efter. Om man vill ha en hund som ska stå på många utställningar kommer man troligtvis tycka att en seriös uppfödare är en uppfödare som fokuserar på att vinna många titlar och olika typer av utmärkelser. Viktigt att komma ihåg är att ingen uppfödare är felfri, men det finns ändå några tecken som man kan ha som varningsflaggor för att se om en uppfödare är seriös eller inte.

Tecken på oseriösa uppfödare

  • Uppfödaren ljuger eller försöker att dölja resultat från hälsokontroller och tester som krävs för en specifik ras.
  • Om uppfödaren går emot de regler som SKK satt upp är detta ett väldigt stort tecken på att uppfödaren är oseriös.
  • Hundarna ser inte ut att må bra. Utrymmena som hundarna vistas i är smutsiga och hundarna är inte välmående eller har inget stabilt psyke.
  • Uppfödaren avlar enbart för pengarnas skull och bryr sig inte om varken hundarna eller rasen i fråga.

Använd dig av SKK

Visst kan det vara bra att veta vad man ska titta efter när man letar efter en seriös uppfödare, men ibland kan det kännas som att man behöver mer skinn på näsan ändå. Ett mycket bra sätt att hitta en seriös och professionell uppfödare av hundar är genom att vända sig till SKK. På SKK (Svenska Kennelklubben) kan du hitta uppfödare över hela landet. Visst är det ingen garanti att en uppfödare är bra, bara för att denne är registrerad i SKK, men det är fortfarande ett mycket bra tecken.

Det ska kännas rätt när du väljer kennel. Hör av dig till uppfödaren och be om att få komma förbi och träffa hundarna. Se till att du har flertal frågor med dig och kontrollera så att uppfödaren kan ge dig svar på alla. Uppfödaren ska kunna besvara allt gällande hur uppfödningen har gått till, vilken kosthållning som hundarna har, vilka vaccinationer de har fått eller kommer att få samt information om stamtavlorna. Du som köpare ska naturligtvis även känna att du får en bra kontakt med uppfödaren. Det finns många frågor som kan dyka upp när man har kommit hem med sin hund och det kan kännas skönt att veta att du har någon att vända dig till.